Vetoomus lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan jatkumisen puolesta
Julkaistu: 10.01.2022 13.51

Vetoomus lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan jatkumisen puolesta

Pelicans on vahvasti PHLU:n vetoomuksen tukena!


Vetoomus lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan jatkumisen puolesta

Entistä herkemmin leviävä korona-taudin omikronmuunnos on johtanut loppuvuodesta 2021 ja alkuvuodesta 2022 jälleen rajoitusten tiukentumiseen. Viime päivinä on eri puolilla maata esitetty julkisten tilojen sulun jatkamista vähintään kahdella viikolla. Tämä koskisi myös sisäliikuntapaikkoja ja niissä toteuttavaa lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa.

Me Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilussa olemme huolissamme rajoitusten vaikutuksista lasten ja nuorten fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Monelle lapselle ja nuorelle oman seuran treenit tutussa kaveriporukassa pari-kolme kertaa viikossa ovat viikon kohokohta ja merkittävä kokonaisvaltaista hyvinvointia lisäävä ja ylläpitävä tekijä. Jatkuvien rajoitusten ja harrastusten keskeytymisen seurauksena yleinen passiivisuus, liikkumattomuus ja psyykkinen pahoinvointi lasten ja nuorten keskuudessa lisääntyy, millä on laajoja ja kauaskantoisia negatiivisia vaikutuksia yhteiskuntaamme. Tätä ilmiötä torjumaan on myös hallitusohjelmassa ”harrastetakuu”, joka turvaa jokaiselle lapselle sosioekonomisesta asemasta riippumatta ainakin yhden vapaa-ajan harrastuksen viikossa.

Olympiakomitean tekemän selvityksen mukaan jo viime vuonna vähintään 20 000 lasta ja nuorta oli tippunut koronan seurauksena pois urheiluseuratoiminnasta. Edellisen harrastussulun aikana 3 kuukauden vertailujaksolla lajien lisenssimäärät putosivat 41%. Aiemmin aktiivisesta harrastustoiminnasta jäätiin pois keskimäärin 12-vuotiaana. Nyt tuo vastaava ikä on 10 vuotta. Päijät-Hämeen alueella yksittäisissä seuroissa jopa kaksikolmasosaa harrastajista on kadonnut pandemian aikana. Monet seuratoiminnan pudokkaat ovat tavallisia harrastajia ja niitä vähemmän liikkuvia lapsia, joiden terveydelle ja hyvinvoinnille ja liikkumisen motivaatiolle seuran tarjoama tuki olisi ensisijaisen tärkeää. On myös moneen kertaan osoitettu, että mitä pidempi tauko harrastukseen tulee, niin sen suurempi on kynnys palata takaisin.

Jatkuvat rajoitukset vaikeuttavat myös seurojen toimintaa ja vaarana on seuratoiminnan laajamittainen alasajo ja toiminnan lamaantuminen. Monen seuran talous on pitkittyneen koronatilanteen takia hyvin tiukoilla ja seuratyöntekijöiden työpaikat vaarassa ja vapaaehtoistoimijoiden jaksaminen äärirajoilla.

Koronapandemian aikana eri alueilla tehdyissä selvityksissä on osoitettu, että lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnassa koronan leviäminen on hyvin pientä ja marginaalista. YLE:n 9.1.2022 julkaisemassa uutisessa HUS:in ylilääkäri Asko Järvisen toteaa, että alueellisista asiantuntijoista tai koronakoordinaatioryhmistä juuri kukaan ei ole esittänyt lasten harrastusten kieltämistä. Samassa uutisessa Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi puolestaan toteaa, että lasten harrastustoiminnan kieltäminen ei toisi merkittävää lisähyötyä tartuntojen estämiseen. Hän vertaa tilannetta nuorten aikuisten tartuntoihin, joiden määrä on lisääntynyt harrastustilojen ja ravintoloiden kiinni olosta huolimatta. Peltoniemen mukaan liikuntatilat itsessään ovat yleensä väljiä. Suurin tartuntariski liittyykin pukukoppeihin ja niissäkin voidaan tehdä turvatoimia: käytetään maskia, ei jäädä hengailemaan, vaihdetaan vaatteet mahdollisimman paljon kotona.

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilussa on jäsenenä lähes 200 urheiluseuraa ja 16 kuntaa. Haluamme kaikki toimia yhdessä vastuullisesti ja olla osa koronapandemian vastaista rintamaa. Pandemia-aika on osoittanut, että seuroilla on hyvät valmiudet ja tahtotila minimoida tartuntariskit ohjatussa ryhmätoiminnassa mm rajoittamalla ryhmäkokoja ja pukuhuoneoleskelua, ottamalla mahdollisuuksien mukaan kasvomaskit ja turvavälit käyttöön sekä huolehtimalla käsihygieniasta.

Sen sijaan katsomme, että lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan keskeyttäminen ja liikuntatilojen sulkeminen ei ole oikea toimenpide, eikä sen hyödyistä koronan leviämisen ehkäisyssä ole minkäänlaista tieteellistä näyttöä. Uskomme, että lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnan rajoittamisen haitat olisivat huomattavasti hyötyjä suuremmat. Siksi vetoamme Päijät-Soten koronayhteistyöryhmään sen puolesta, että liikuntatiloja ei suljettaisi ja että lasten ja nuorten seuratoiminta voisi jatkua.

Jussi-Matti Salmela
Puheenjohtaja
Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry

Mai-Brit Salo
Aluejohtaja
Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry