Suosikkiselostaja Jani "Jantta" Alkio syttyy jokaisesta matsista
JuniorPelicansJulkaistu: 17.10.2021 09.30

Suosikkiselostaja Jani "Jantta" Alkio syttyy jokaisesta matsista

Kuka?

  • Jani Alkio
  • Jääkiekkoselostaja C Morella
  • Palkittiin keväällä 2021 Jouko Autero-palkinnolla Vuoden Jääkiekkotoimittajana
  • s. 11.06.1976
  • Pelannut salibandya pääsarjatasolla maalivahtina
  • Siviilissä myös muusikko
  • Instagram @j4ntt4 , Twitter @AlkioJani

Jani Alkiosta on kuoriutunut koko kansan suosikkiselostaja. Keväällä 2021 hän pääsi selostamaan MM-kisoja, ja kansa vaati äänekkäästi saada Jantan myös Suomen peleihin. Jani itse suhtautuu kysyttäessä omaan suosioonsa erittäin nöyrästi ja jopa hämmentyneenä. Hänen mielestään selostajia nostetaan jopa vähän liiaksi jalustalle: pohjimmiltaan työ on asiakaspalvelua yleisölle, peliin värin ja tunteen puhaltaltamista, mutta päätähdet ovat silti siellä kentällä ja yleisölle työtä tehdään. Alkion tyyli on tunnistettava ja hän todella eläytyy rouhealla äänellään mukaan jokaiseen pelitilanteeseen. Hän kertookin, että ei muista pelien jälkeen varsinaisesti mitään, mitä on tullut sanottua.

Selostajat tekevät kaiken taustatyönsä itse, ja tavatessamme 29.09.2021 Alkiolla oli jo 14. joukkue käsittelyssä, joten työmäärä on ollut huikaiseva kolmessa viikossa. Liigan lisäksi Mestistä selostamaan tällä kaudella hyppäävä mies tuntee lajin, joukkueet ja pelaajat, suuren osan myös henkilökohtaisesti. Janilla selostettavia pelejä saattaa olla jopa neljä viikossa. Hän sanoo ehdottomasti mielummin selostavansa paikan päältä kuin studiosta, sillä halleissa on erityinen tunnelma ja yleisö on tärkeä tunnelmantekijä. Alkio toivookin kannattajien palaavan halleille runsaslukuisina, ja mieluiten katsovan kotipelit omalta hallilta ja vieraspelit sitten televisiosta.

"Sillä, mitä peliä kulloinkin ollaan menossa selostamaan, ei sinänsä ole minulle merkitystä. Jokainen peli on yhtä tärkeä niille joukkueille ja heidän kannattajilleen, joten ei ole mitään syytä ylenkatsoa yhtään mitään tai kenenkään matsia", Jantan asenne on esimerkillinen, josta voimme kaikki ottaa mallia. Ennen kaikkea jokaiseen peliin on myös pelaajien syytä syttyä, ja tehdä kaikessa arjessa asiat oikein.

Pelaajista Alkio kiinnittää eniten huomiota maalivahteihin, luonnollisesti oman urheilijataustansa kautta. Hän pelasi salibandyä nimenomaan maalivahdin pelipaikalla ennen selostajanuraansa Suomen päsarjatasolla Salibandyliigassa, ja selostuksetkin alkoivat vähän "vahingossa", kun salibandypeleihin etsittiin tulkitsijaa. Maalivahtien lisäksi hän kertoo eniten itse pitävänsä "rouheista, taitavista pelaajista" ja Pelicans-leirin aiemmista ja nykyisistä nostaa esiin nimiä kuten Tyrväinen, Vartiainen, Björninen, Kangasniemi, Larmi. Sellaisia, jotka erottuvat. Sellaisia, jotka herättävät tunteita. Sellasia, joita kotiyleisö rakastaa ja muut sitten vähemmän... Mutta kuitenkin ovat viimeisen päälle ammattilaisia. Suosikkijoukkuetta kuulemma usein kysellään, mutta sellaista mies ei tunnusta omistavansa.

Selostajan ammatin oppii Jani Alkion mukaan vain tekemällä, ja usein jo testiselostuksesta huomaa, onko potentiaalia. Äänenhuollosta häneltä melko usein kysellään, mutta mies ei myönnä sellaista edes ymmärtävänsä. Selostaja on osa yhteisöä, ja se on hyvä rooli olla mukana rakastamassaan lajissa luomassa yhteishenkeä ja viemässä koko Liigaa eteenpäin. Vaikeita hetkiä urallaan hän kertoo olleen ne, kun joku todella epäonnistuu eikä Alkio mielellään niitä selostukseensa nosta, ellei ole aivan pakko. Mielummin positiivisten ja onnistumisten kautta. Peleissä on aina voittava ja häviävä joukkue, ja on vaikea kohdata useamman häviön peräjälkeen vaikkapa vuodesta toiseen kokevat, vaikka se onkin osa urheilua. Niihinkin hetkiin voi silti suhtautua inhimillisesti, ja toivoa parempaa menestystä jatkossa.

Jääkiekkoselostajan työpäivä arki-ilmoina ainakin Jani Alkiolla menee siten, että hallille saavutaan noin klo 16, pelaajahaastattelut tehdään 16:30-17:00, sen jälkeen on muuta valmistautumista ja odottelua ja itse lähetys alkaa 18:15. Pelin jälkeen hän kertoo usein tekevänsä valmisteluja ja taustatöitä seuraavaa työvuoroa varten, jotta aamulla saa sitten nukkua pidempään.

"Lahessa käydessä syön aina lihamukin. Se kannattaa napata toisella erätauolla, jolloin ei ole ihan heti matsin jälkeen nälkä, vaan voi ajella hyvillä mielin kotiin Helsinkiin."

Kuva: Jani Alkion instagram. Teksti: Johanna Pakarinen / JuniorPelicans